"De lokale ondernemers aan het woord laten en hen promoten in tijden van Covid-19"

Kennis maken met ondernemers uit de buurt onder het motto kooplokaal.

Voorwoord van de bezielers Jean-Philippe Vrijghem en Vincent Lagae

Interviews met o.a. Pieter-Jan Mollie (Thinkedge), Geo Verstichel (Magnus Kahl Europe), Nicolas Beugnies (Beugnies Les Chocolats) en natuurlijk met onze Hannelore Vanhoenacker (Helix Verzekeringen)

Interview met Hannelore

Hoelang doe je dit al?

Sinds 1993 met verzekeringen bezig, als vrouw van... maar tot 2014 werkzaam in Rhizo scholengroep op Sint-Elisabeth. Sinds 2012 zelf mijn diploma verzekeringen behaald en dan van start gegaan in 2016 fusiekantoor Kortrijk - Marke - Bissegem opgericht met 3 vennoten, Wim Desmadryl, Peter Verheye en mezelf.

Vanwaar de passie voor uw ondernemerschap?

Als ondernemer kan je het verschil maken.

Je maakt iets wat mensen nodig hebben of kunnen gebruiken. Je bent trots op jouw vak en je deelt graag. Met jouw klanten in met de buurt.
Je ondersteunt graag de buurt.
Scholen, jeugdbewegingen, cultuur- en sportverenigingen. De warmte die je terugkrijgt tilt je naar het volgende level. Je gaat op zoek naar een nog betere, een nog meer vernieuwende aanpak.
Soms met vallen en opstaan, maar gedreven en uiteindelijk maak je er iets van. Een nieuw product wordt in de markt gezet.

Welke tips geef je aan de beginnende ondernemers?

Jonge ondernemers moeten vooral steunen op hun eigen idee. Niets mag hen remmen. Uiteindelijk komt elk fantastisch idee ooit tot een product of dienst. Luisteren naar ervaren ondernemers kan hen zaken bijbrengen die ook voor hen toepasbaar zijn. Waarom het warm water uitvinden als iemand anders het pad al geëffend heeft. Zeker als het gaat om praktische zaken. Of het maken van keuzes die niet zo zeer met het vak zelf te maken hebben, maar wel met de omkadering. Laat je bijstaan door een mentor, jong of oud, maar zeker ervaren. Luister en onthoud wat jouw zaak goed kan doen. Niet alleen op korte, maar ook op lange termijn.

In tijden van Corona, hoe zou jij de ondernemers steunen?

Als verzekeraar zijn meer dan 70% van onze klanten ondernemers. We horen, zien en weten dus wat er leeft. Heel snel hebben we het gros van de klanten gesproken. Niet enkel gemaild, maar gesproken. We gaven hen tips, brachten hen in contact met andere ondernemers die hen kunnen helpen. We zorgden ook voor de juiste indekkingen van de risico's, want er was wel verandering. Thuislevering, webshops, minder personeel, andere verplaatsingen,...
Veerkracht en flexibiliteit typeert de Vlaamse ondernemer. Nu hebben we wel heel veel flexibiliteit en snelheid nodig. Maar ik merk dat ondernemers daar echt goed in zijn. Ook solidariteit is een belangrijk principe. Vandaag helpt x - y en morgen andersom.

Wat is uw levensmotto?

Een levensmotto op papier zetten is niet makkelijk. Voortschrijdend inzicht, je kent dat wel. Maar wat vaak terugkomt is het samenleven en samenwerken.
Op alle vlak, thuis, met vrienden en familie. In de buurt, de stad en ver daarbuiten. Kan het carpe diem zijn? Ja, maar dan wel met de grootste zorg. Voor jezelf en elkaar.